Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че засега Китай не оказва

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че засега Китай не оказва
Коментари Харесай

Джо Байдън свали картите: колко опасни са Китай, Русия и Иран

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заяви, че към този момент Китай не оказва военна помощ на Русия в спора в Украйна, само че това може да се промени, оповестиха международните организации и Българска телеграфна агенция. Разпитван от публицисти, до момента в който е в Канада, президентът на Съединените щати отговори и на други горещи въпроси - за Украйна, Сирия, Иран, банковите главоболия. Междувременно разгласи значимо съглашение с Отава.

Въоръжава ли Китай Русия

" През последните три месеца слушам, че Китай има намерение да даде доста количество оръжие на Русия ", сподели Байдън на конференция с канадския министър председател Джъстин Трюдо. " Това, че към момента не е, не значи, че няма да го направи; само че въпреки всичко към този момент не го прави. "

На вчерашната си среща в Отава американският президент Джо Байдън и канадския министър председател Джъстин Трюдо потвърдиха " твърдата си поддръжка за украинския народ, бранещ се против жестоката и варварска инвазия на Путин ", както се изрази Трюдо. 

Помолен да разяснява визитата в съветската столица на китайския президент Си Цзинпин, Байдън съобщи, че смисъла на руско-китайското съдействие се преувеличава.

Стопанинът на Белия дом добави, че показателно за това е да вземем за пример, че Вашингтон непрекъснато уголемява съюзите си, а Русия и Китай не.

" Ние доста разширихме нашите съюзи, само че не съм забелязал Русия и Китай или който и да било различен по света да е съумял да направи нещо сходно ", сподели Байдън. Като образец той даде присъединяване на Вашингтон в обединявания като НАТО, Г-7, КУАД (Австралия, Индия, Съединени американски щати и Япония), Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и двустранните съюзи със страни като Япония и Южна Корея.

Байдън изрази мнение, че Пекин не може да предложи нищо значително на Москва, само че въпреки всичко акцентира, че по никакъв метод не подценява Русия и Китай и гледа съществено на дейностите им.

 Съединени американски щати нанесоха въздушни удари в Сирия в отговор на офанзива с дрон Виж още

Ще има ли още удари по ирански сили  

Вашингтон не се стреми към спор с Иран, само че е подготвен да отговори със мощ на нападенията против американски сили на групировки, свързани с Техеран, съобщи в Отава президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

" И не се съмнявайте, Съединени американски щати не се стремят, наблягам, не се стремят към спор с Иран. Но бъдете подготвени да отговорим със мощ, с цел да защитим хората си. Именно това се случи нощес ", сподели той на конференция с канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Байдън сподели това в коментар на вчерашните въздушни удари на Съединени американски щати по цели в Сирия, употребявани от военизирани групировки, свързани с иранската Революционна армия. Те бяха нанесени в отговор на нахлуване в четвъртък против обект на Щатите в Североизточна Сирия, евентуално осъществено с дрон иранско производство; при него почина чиновник, работещ за американските сили в Сирия по контракт с външен подизпълнител от Съединени американски щати, а шестима американци бяха ранени.

 Байдън сподели, че Путин е направил военни закононарушения и обвиняванията са основателни Виж още

Байдън съобщи, че той е наредил ответния удар, откакто е научил за нападението по обекта на Съединени американски щати.

Макар и това да не е първият път, в който Съединени американски щати и Иран си разменят удари в Сирия, нападението и американският отговор заплашват напъните за понижаване на напрежението в Близкия изток, където през последните дни главните противоборстващи си сили, най-много Саудитска Арабия и Иран, започнаха стъпки за разведряване на връзките след години на яростно съревнование.

 Урсула фон дер Лайен: Канада избави Украйна, не пресилвам Виж още

Междувременно проиранските сили в Сирия разпространиха нощес изказване в интернет, в което обявиха, че разполагат с благоприятни условия да отговорят, ако Съединени американски щати нанесат нови удари по позициите им.

Споразумение за незаконната миграция 

При първото си публично посещаване в Канада Джо Байдън разгласи съглашение с Канада за битка против незаконната миграция. В тирада пред канадския парламент през вчерашния ден Байдън приветства поетия от северната съседка на Съединените щати ангажимент да одобри 15 хиляди мигранти от американския континент.

" Голямо наслаждение (за нас) е огромен другар да е тук ", сподели Трюдо.

 JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America към чиновниците си: Не крадете клиенти на бедстващи банки Виж още

Канадските депутати приветстваха американския президент на няколко пъти, по-специално когато той приветства уговорката на двете страни в поддръжка на Украйна.

Нямаше по какъв начин да пропусне банките 

Байдън съобщи, че банковата система на страната му е постоянна и че не вижда финансови институции, за които има риск да експлодират. От Отава той все пак призна, че ще е належащо известно време да се успокоят нещата. Безпокойството за финансовата система раздрусва от няколко дни международните финансови пазари след двата банкрута на районни банки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР